Cum se face corect focul intr-o centrala


foc-centrala-lemne-stropuva

Exista o vorba care spune ca nu exista fum fara foc. Cand vine vorba insa de centrale termice pe lemne Stropuva, cu putina atentie si sfaturi pe care ti le oferim mai jos, poti realiza un foc fara prea mult fum. Trebuie doar sa folosesti combustibilul potrivit, metoda corecta precum si o centrala buna. Astfel, nu vei mai avea probleme atunci cand vei incerca sa aprinzi focul.

Foloseste doar lemn selectionat cu atentie

Nu orice bucata de lemn este binevenita intr-o centrala termica. Pentru un foc eficient si sanatos, trebuie sa urmezi 6 reguli de aur:

 1. Lemnul trebuie sa fie de esenta tare si in nici un caz rasinos: stejar, fag, frasin, carpen, lemn de cires si alti pomi fructiferi reusesc sa creeze un foc calduros si cu autonomie mare.
 2. Lemnul nu trebuie sa fie tratat: lemnul tratat si vopsit nu trebuie sa fie folosit deoarece produce fumuri toxice si totodata poate duce la crearea acumularilor de fum care cauzeaza diferite blocaje.
 3. Lemnul trebuie sa fie uscat: cand nivelul de umiditate este de peste 20%, nu ar trebui sa folosesti lemnul respectiv, deoarece produce foarte mult fum si pierderi de energie. Daca focul fluiera, inseamna ca lemnul este umed. Poti pune lemnul intr-un loc uscat si ventilat, pentru a fi lasat sa usuce timp de un an sau doi.
 4. Cand lemnul este taiat, se usuca mai repede.
 5. Marimea bustenilor nu ar trebui sa aiba un diametru mai mare de 10 cm pentru un randament cat mai bun.
 6. Lemnul trebuie sa fie temperat: daca este prea rece, nu va asigura o ardere eficienta. Prin urmare, este important sa lasi lemnul putin la temperatura camerei, inainte de a-l introduce in centrala.

foc-centrala-stropuvaCel mai bun mod de aprindere al unui foc

In mod obisnuit, probabil aprinzi focul cu hartie pe care o introduci sub busteni iar apoi ii dai foc. Este un mod bun, dar exista si solutii mai eficiente. Daca aprinzi focul precum o lumanare, din partea de sus, emisiile de fum si de particule fine sunt minime, iar lemnul arde mult mai bine.

De asemenea, aceasta metoda garanteaza succesul. Odatata ce focul este aprins, acesta va porni singur, fara a mai fi nevoie de supraveghere.

Metoda de aprindere a focului de sus in jos este foarte simpla:

 1. Se incarca busteni de dimensiuni medii in cruce sau pe lungime, lasand spatiu intre fiecare.
 2. Bustenii mari ar trebui sa fie asezati in partea de jos, iar cei mai mici in partea de sus.
 3. Deschide complet toate orificiile de admisie a aerului.
 4. Foloseste un produs ecologic pentru aprinderea focului deasupra.
 5. Aprindeti focul iar acesta va arde treptat, de sus in jos.
 6. Gazele reziduale sunt apoi aproape complet arse.

Centralele pe lemne Stropuva sunt apreciate intocmai pentru faptul ca folosesc modul de ardere tip lumanare.

Pentru un foc fara prea mult fum si cu emisii toxice minime, care totodata sa ofere o cantitate de caldura eficienta si durabila, este esential sa te asiguri ca ai o centrala potrivita. Mai mult decat atat, este vitala intretinerea regulata a centralei. Astfel, focul va fi curat, practic, ecologic si economic!

Previous Cum alegi o firma de tractari auto in Brasov
Next Cele mai frecvente 5 intrebari despre o formatie pentru nunta