5 lecții de e-commerce de la Jeff Bezos care te vor orienta spre succes


5 lecții de e-commerce de la Jeff Bezos care te vor orienta spre succes

5 lecții de e-commerce de la Jeff Bezos care te vor orienta spre succes

Cine e cel mai înstărit om din lume? Căutarea răspunsului la această întrebare ne-a făcut să urmărim diverse topuri și clasamente din categoria renumitei reviste Forbes. Cele mai recente totaluri realizate și publicate în Bloomberg Billionaires Index au estimat cui i se cuvine titlul de cel mai bogat pământean. Așadar, înregistrând la finele anului precedent, o avere de 106 miliarde de dolari, CEO-ul platformei de comerț online Amazon, Jeff Bezos, a devenit posesorul acestui titlu, depășindu-i în ritm accelerat de Bill Gates, Warren Buffett și Mark Zuckerberg.

Acest antreprenor american, geniu a vânzărilor cu amănuntul în baza comenzilor pe internet, și-a petrecut aproape jumătate din viața sa inventând și revoluționând comerțul electronic, iar acum, la ai săi 54 de ani, se bucură de succesul și roadele muncii sale neîncetate.

Datorită filosofiei de afaceri a lui Jeff Bezos, multe întreprinderi ar putea urma exemplul platformei Amazon, oricare nu ar fi capitalul lor. În mare parte, rezultatele spectaculoase ale proiectului fondat de Bezos se bazează pe 5 idei-cheie, realizarea cărora atrage succesul incontestabil.

  • Concentrați-vă pe clienți, nu pe concurenți

 

Bezos a observat că majoritatea companiilor tehnice se concentrează spre succesul concurentului, tind să fie la același nivel și să se bucure de același renume. Da, concurența stimulează și încurajează lupta pentru lidership pe piață, dar succesul, finalmente, este câștigat de agenții economici orientați către client. Asfel, abilitatea de a cunoaște, a asculta, a înțelege nevoile clientului a determinat echipa Amazon să elaboreze platforma Amazon Web Services – servicii de cloud securizat care pun la dispoziția agenților logiciel-uri de calcul, memorie pentru stockarea datelor și mijloace de transmitere sigură a informației.” Multe companii se declară ca fiind orientate către client, dar nici o pătrime din ele nu fac față acestui statut. Majoritatea asociațiilor din domeniul tehnologic sunt focusate pe concurenți. Ele urmăresc fiecare pas al oponentului și tind să-i urmeze exemplul .” a scris Jeff Bezos într-un memoriu, în 2015.

Morala: Pentru a avansa pe piață, spargeți stereotipurile și depășiți așteptările clienților.

  • Asumați-vă pe deplin riscurile leadership-ului pe piață

 

Premizele necesare pentru înregistrarea rezultatelor spectaculoase ale proiectului lui Bezos au fost create abia după trei încercări nereușite de a se integra în comerțul electronic. Piața e ca un ocean imens, niciodată nu știi de unde vine rechinul, dar un singur lucru e cert – toți au venit să pescuiască leadership. “Eșecul și invenția sunt gemeni de neseparat. Pentru a avansa, trebuie de experimentat, dar dacă suntem încrezuți că va funcționa, deja nu mai e experiment” a mărturisit Jeff într-un memoriu scris în 1997, abia după 3 ani de la fondarea companiei.

Morala: Încurajați materializarea ideilor îndrăznețe. Chiar dacă încercările vor eșua, veți fi mult mai precaut ulterior.

  • Determinați angajații să gândească ca sunt și ei proprietari

 

Atunci când a învățat această lecție, Bezos avea 614 angajați. Acum această valoare constituie 230 000 angajați full-time și continuă să crească. Succesul incontestabil al afacerii este afectat preponderent de abilitatea de atrage și menține angajați motivați, iată de ce Amazonul se focusează pe recrutarea personalului talentat și remunerarea lui pe merite.

Morala: Creați în companie o politică în care fiecare angajat participă la succesul companiei

  • Construiți mediul cultural potrivit pentru întreprindere

 

Deși pentru mulți pare inexplicabilă, politica culturală a rețelei internaționale de comerț Amazon este bazată pe costuri mici, ceea ce asigură un volum excepțional de vânzări cu amănuntul. Timp de două decenii, în cadrul companiei s-a format o echipă puternică, energică și creativă, capabilă mereu să se orienteze spre rezultatul dorit”. Noi niciodată nu am susținut că abordarea noastră este una corectă, ea este pur și simplu a noastră” a declarat Bezos.

Morala: Nu există scopuri-șablon pe care ar trebui să le atingă întreprinderea. În vânzări sau sfera serviciilor , trebuie să alegeți o categorie de produse indispensabile pentru viața oamenilor și să vă asigurați că toți le cumpără: un stilou, un prelungitor sau cărtușe pentru refill toner.

  • Împuterniciți, treptat, angajații să ia decizii, evitând orice birocrație

 

În orice afacere trebuie să fie prezente 2 motoare de luare a deciziilor: managementul superior hotărăște momentele ireversibile și cruciale, iar o altă echipă administrativă e împuternicită să elaboreze și să implementeze tactici noi care pot fi în orice moment anulate, dacă se dovedesc a fi nepotrivite sau ineficiente.

Morala: Întocmirea corectă a organelor de decizie e una din treptele care asigură succesul de durată.

Totuși , pentru a fi în totalitate sinceri, planul evoluției unei afaceri de la idee la profit este foarte specific. Este imposibilă implementarea acestor sfaturi, fără a fi adaptate la resursele, așteptările, capacitățile și specificul domeniului de activitate. Fiți îndrăzneți, mergeți la risc și experimentați! Niciodată nu veți cunoaște dacă nu veți încerca!

Previous Prisync ajuta retailerii online sa fie competitivi urmarind preturile la mii de produse online
Next Alegerea unui serviciu excelent de detartraj